gReekNET :  web 2.0 is here

Google Trends για τα 2 μεγάλα κόμματα και τους αρχηγούς τους

Ετικέτες ,
Δεν ξέρω αν εμπίπτει στην απαγόρευση δημοσίευσης γκάλοπ (δεν είναι άλλωστε) η δημοσίευση στοιχείων από το Google Trends για τα δύο μεγάλα κόμματα και τους αρχηγούς τους, πάντως τα παρακάτω γραφήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αρχηγοί

Σε σύνολο δεδομένων (Google) οι αναζητήσεις στην λέξη Παπανδρέου φαίνεται να υπερβαίνουν την αναζήτηση στη λέξη Καραμανλής.

Google Trends για Καραμανλής - Παπανδρέου

Προφανώς οι αναζητήσεις για τα ονόματα δεν αφορούν μόνο τους τρέχοντες πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τους παλαιότερους.

Επίσης ενώ φαίνεται ότι η επιλογή της πτώσης των λέξεων μπορεί να αδικεί τον Καραμανλή (μιας και η ονομαστική διαφέρει από την γενική) κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την επιλογής της αναζήτησης Καλαμανλή – Παπανδρέου.

Στις αναζητήσεις η Google φαίνεται να έχει δεδομένα από το 2007 και μετά ενώ στις αναφορές από τον τύπο από το 2006. Αυτό απλά μπορεί να σημαίνει ότι το ελληνικό ίντερνετ αρχίζει να αποκτά κάποια υπολογίσιμη ‘μάζα’ μετά απ΄αυτές τις χρονιές λόγω και της διάδοσης της ευρυζωνικότητας.

Επικεντρώνοντας την προσοχή στους τελευταίους 12 μήνες το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Google Trends: Καραμανλής - Παπανδρέου τελευταίοι 12 μήνες

Βλέπουμε μια σταθερή διαφορά υπέρ του Παπανδρέου με 3 προς 1.

Στις τελευταίες δε 30 μέρες η διαφορά αυτή μεγαλώνει.

Google Trends: Καραμανλής - Παπανδρέου τελευταίες 30 μέρες

Προφανώς τα παραπάνω δεν αντιστοιχούν σε πρόθεση ψήφου, ούτε σε δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε αν πιστέψουμε τα γκάλοπ των τελευταίων ετών ο Καραμανλής μόλις πρόσφατα έχασε την πρωτιά στην προτίμηση ως καταλληλότερος ηγέτης.

Την ίδια πάνω κάτω εικόνα δείχνουν και τα αντίστοιχα γραφήματα για τα δύο μεγάλα κόμματα που ακολουθούν, με αξιοπρόσεκτη την εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του Αυγούστου.

Google Trends: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όλα τα χρόνια

Google Trends: ΝΔ ΠΑΣΟΚ τελευταίοι 12 μήνες

Google Trends: ΝΔ ΠΑΣΟΚ, τελευταίες 30 μέρες
Στη σύγκριση των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία αδικείται γιατί σ’ αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να την αναζητήσει εξίσου σαν ‘ΝΔ’ και ‘Νέα Δημοκρατία’. Δεν αδικείται όμως τόσο όσο να αλλάξει η γενική εικόνα.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω όμως; Δύσκολο να πει κανείς. Διαβλέπω μια σχέση φίλα προσκείμενων προς τον Παπανδρέου/ΠΑΣΟΚ με το διαδίκτυο. Ή μια διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση για τον Παπανδρέου/ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι τις τελευταίες 30 μέρες ο Καραμανλής απουσιάζει από το γράφημα και ότι τις τελευταίες λίγες μέρες και οι όγκοι των αναζητήσεων και για τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν κάμψη.

blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις