Αρχηγοί
Σε σύνολο δεδομένων (Google) οι αναζητήσεις στην λέξη Παπανδρέου φαίνεται να υπερβαίνουν την αναζήτηση στη λέξη Καραμανλής.
Προφανώς οι αναζητήσεις για τα ονόματα δεν αφορούν μόνο τους τρέχοντες πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τους παλαιότερους.
Επίσης ενώ φαίνεται ότι η επιλογή της πτώσης των λέξεων μπορεί να αδικεί τον Καραμανλή (μιας και η ονομαστική διαφέρει από την γενική) κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την επιλογής της αναζήτησης Καλαμανλή – Παπανδρέου.
Στις αναζητήσεις η Google φαίνεται να έχει δεδομένα από το 2007 και μετά ενώ στις αναφορές από τον τύπο από το 2006. Αυτό απλά μπορεί να σημαίνει ότι το ελληνικό ίντερνετ αρχίζει να αποκτά κάποια υπολογίσιμη ‘μάζα’ μετά απ΄αυτές τις χρονιές λόγω και της διάδοσης της ευρυζωνικότητας.
Επικεντρώνοντας την προσοχή στους τελευταίους 12 μήνες το αποτέλεσμα έχει ως εξής:
Βλέπουμε μια σταθερή διαφορά υπέρ του Παπανδρέου με 3 προς 1.
Στις τελευταίες δε 30 μέρες η διαφορά αυτή μεγαλώνει.
Προφανώς τα παραπάνω δεν αντιστοιχούν σε πρόθεση ψήφου, ούτε σε δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε αν πιστέψουμε τα γκάλοπ των τελευταίων ετών ο Καραμανλής μόλις πρόσφατα έχασε την πρωτιά στην προτίμηση ως καταλληλότερος ηγέτης.
Την ίδια πάνω κάτω εικόνα δείχνουν και τα αντίστοιχα γραφήματα για τα δύο μεγάλα κόμματα που ακολουθούν, με αξιοπρόσεκτη την εκτίναξη του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του Αυγούστου.
Στη σύγκριση των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία αδικείται γιατί σ’ αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να την αναζητήσει εξίσου σαν ‘ΝΔ’ και ‘Νέα Δημοκρατία’. Δεν αδικείται όμως τόσο όσο να αλλάξει η γενική εικόνα.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω όμως; Δύσκολο να πει κανείς. Διαβλέπω μια σχέση φίλα προσκείμενων προς τον Παπανδρέου/ΠΑΣΟΚ με το διαδίκτυο. Ή μια διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση για τον Παπανδρέου/ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι τις τελευταίες 30 μέρες ο Καραμανλής απουσιάζει από το γράφημα και ότι τις τελευταίες λίγες μέρες και οι όγκοι των αναζητήσεων και για τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν κάμψη.