gReekNET :  web 2.0 is here

Football Manager 2010 Review


Tο ναρκωτικό των «προπονητών της εξέδρας» δηλώνει ως συνήθως κάθε χρόνο τέτοια εποχή το παρόν του. Αντί να συζητάνε στο «καφενείο των φιλάθλων», οι χρήστες ανοίγουν τα PC τους, παίζουν «φουλ επίθεση» και βγάζουν τα απωθημένα τους. Άλλωστε, όλοι όσοι έχετε παίξει FM, σίγουρα θα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να ζητωκραυγάζει με κάποιο…«γκολ στο ‘90».

Για να μην μακρηγορώ, όπως κ
αι στο FM 2009, έτσι και φέτος, η έκδοση που θα παίξετε δεν θα έχει τις μεγάλες αλλαγές που ίσως περιμένατε. Η Sports Interactive, έχει από πρόπερσι το Football Manager Live για να ασχολείται καθημερινά, οπότε ο χρόνος στην προγραμματιστική εταιρεία του Λονδίνου δεν περισσεύει ούτε γι’ αστείο. Οι φετινές προσθήκες στο Football Manager μπορεί να είναι λίγες, αλλά τουλάχιστον πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι ευρηματικές.

Φέτος πραγματοποιείται μία μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον, η οποία είχε να γίνει σε τέτοιο βαθμό από το Football Manager 2005. Για πρώτη φ
ορά από την εποχή του CM3, το αριστερά μενού εξαφανίζεται. Αυτό σίγουρα θα δυσαρεστήσει πολλούς από εσάς, οι οποίοι είχατε μάθει να εκτελείτε όλες σας τις λειτουργίες με ένα κλικ. Φέτος θα τις κάνετε με…τουλάχιστον δύο κλικ! Όλα τα μενού του παιχνιδιού έχουν μεταφερθεί στο πάνω μέρος της οθόνης (drop-down menu), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για τα προφίλ των ποδοσφαιριστών και της ομάδας. Το κακό είναι ότι η μετάβαση από το ένα μενού στο άλλο, καθυστερεί περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, λόγω του ότι το νέο περιβάλλον είναι αρκετά «βαρύ».

Απ
ό πλευράς σχεδιασμού, το νέο layout του Football Manager 2010 είναι αρκετά ιδιόμορφο. Πιθανότατα θα σας θυμίσει…παλιά προγράμματα του DOS ή για να είμαστε πιο ακριβείς, κάτι ανάμεσα σε…Football Manager και Fifa Manager. Η αίσθηση του 3D και των ανάγλυφων μενού έχει χαθεί πλήρως, το μενού αναζήτησης για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχει μικρύνει, ενώ το λευκό και το μαύρο χρώμα δεν είναι καθόλου καλαίσθητα στο μάτι, σε αντίθεση με το ξεκούραστο πράσινο το οποίο…θύμιζε και κάτι από γήπεδο. Το λευκό χρώμα είναι πιο «φωτεινό» οπότε συμβουλή μου είναι να προτιμήσετε το “FM2010 Dark” από το μενού Preferences. Είναι πάντως ευτυχές το ότι η Sports Interactive προνόησε, ώστε μέσω του www.sortitoutsi.net να μπορείτε να κατεβάσετε έτοιμα skins του νέου περιβάλλοντος σε διαφορετικές παραλλαγές (πράσινο, κόκκινο κ.ο.κ.).

Η μεγαλύτερη αλλαγή στο gameplay του Football Manager 2010 είναι το νέο σύστημα τακτικών. Φέτος προστέθηκαν πολλές νέες λειτουργίες, οι οποίες όμως θα σας παιδέψουν αρκετά για να τις μάθετε, πολύ περισσότερο αν είστε παλιός χρήστης κι έχετε συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Σε αυτό ευθύνονται και τα μενού, τα οποία είναι περισσότερα και περίεργα διαμορφωμένα, άρα περιπλέκουν την κατάσταση. Ακόμα και η βασική σας ενδεκάδα που εμφανίζεται στα δεξιά της οθόνης, δείχνει τους παίκτες σας πιο μικροσκοπικούς απ’ το συνηθισμένο.

Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, η database του FM 2010 σας
δίνει την ευκαιρία να φορτώσετε το μέγεθος βάσης που επιθυμείτε (Small, Medium ή Large), αλλά και να ορίσετε ακριβώς ποιοι παίκτες θέλετε να εμφανίζονται. Υπάρχουν φίλτρα εμφάνισης παικτών ανάλογα με την χώρα τους, το reputation (φήμη), την κατηγορία στην οποία παίζουν κ.ο.κ. Έτσι, έχετε το ελεύθερο να φορτώσετε ακριβώς τους παίκτες που θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να φορτώσετε ολόκληρα πρωταθλήματα. Για ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, σας παρέχονται και πληροφορίες για την πιθανή απόδοση του υπολογιστή σας, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε να φορτώσετε.

Η βάση παικτών του παιχνιδιού έχει για άλλη μια χρονι
ά ακριβείς πληροφορίες για όλους τους παίκτες παγκοσμίως. Στα πρωταθλήματα και στις φωτογραφίες ποδοσφαιριστών δεν υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες προσθήκες. Στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά των παικτών της Superleague και της Β’ Εθνικής είναι στην πλειοψηφία τους σωστά, αν και οι αξίες τους στην αγορά είναι πάρα πολύ πεσμένες. Σπάνια θα βρείτε ποδοσφαιριστή να κοστίζει πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο, καθώς σε περίπτωση πώλησης παικτών θα έχετε το μικρότερο δυνατό κέρδος.

Στον αγώνα τώρα, η 3D match engine, που μας παρουσι
άστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, επιστρέφει φέτος ανανεωμένη. Η Sports Interactive εισήγαγε 100 νέα animations στις κινήσεις των παικτών, ώστε να αντιδρούν πιο ρεαλιστικά στο γήπεδο. Στην πράξη όμως τα δεδομένα ανατρέπονται, καθώς οι αντιδράσεις των 22 ποδοσφαιριστών είναι ελαφρώς «αφηρημένες». Πολλοί από αυτούς κινούνται χωρίς να κοιτάνε την μπάλα, ενώ όσοι είναι μακριά από την μπάλα αρκετές φορές δεν κάνουν κίνηση προς αυτή. Θα δείτε δηλαδή για άλλη μια φορά τους αμυντικούς να μην παίρνουν θέση πραγματικού αμυντικού, τους τερματοφύλακες να στέκονται με τα χέρια στη μέση και άλλες τέτοιες παρόμοιες κινήσεις. Όσο για το τι βελτιώθηκε; Πολύ απλά αναβαθμίστηκαν οι κινήσεις παικτών όσον αφορά στις πάσες, τα κοντρόλ και τα σουτ, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία αισθητή βελτίωση στα textures.
____________________________________________________________________
Θετικά:
- Ολοκαίνουργιο σύστημα τακτικών

- Καλύτερη επικοινωνία με το προπονητικό τιμ και τους παίκτες
- Η δυνατότητα να προσθέσετε νέες χώρες και νέα πρωταθλή
ματα μέσω του editor
- Μικρές βελτιώσεις στα animations των παικτών


Αρνητικά:
- Η 3D απεικόνιση αγώνα παραμένει προβληματική
- Δεν βελτιώθηκε όσο θα έπρεπε στο gameplay
- Το νέο περιβάλλον ενδέχεται να σας κουράσει ή να σ
ας δυσκολέψει
____________________________________________________________________


(οι photos είναι σε μεγάλη ανάλυση, κάντε κλικ για να τις απολαύσετε)


_
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις