gReekNET :  web 2.0 is here

Εκλογές 2009, αποτελέσματα και τεχνολογία κινητών STR

Ετικέτες , , , ,

Εκλογές 2009 STR, αποτελέσματα και τεχνολογία κινητών

Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 έχουν κάτι ξεχωριστό, κάτι που θα περάσει απαρατήρητο κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας αλλά θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα με την δύση του ηλίου. Παραδοσιακά, η SingularLogic είναι η εταιρεία που αναλαμβάνει την συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1981 μέχρι σήμερα.

Στις Ευρωεκλογές 2009 η SingularLogic έτρεξε πιλοτικά στην Β’ Θεσσαλονίκης αυτό που η εταρεία χαρακτηρίζει ως “τεχνολογική καινοτομία” και “σύστημα εναλλακτικής μετάδοσης SRT (Secure Result Transmission)” μέσω κινητού τηλεφώνου. Δεν γνωρίζω το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής αλλά υποπτεύομαι ότι πρόκειται για Java app που στέλνει SMS με τα αποτελέσματα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η ταχύτητα μετάδοσης των αποτελεσμάτων, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της SingularLogic, “η νέα εναλλακτική μέθοδος που λειτούργησε συμπληρωματικά και παράλληλα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία αποστολής των τηλεγραφημάτων, σε 496 εκλογικά τμήματα της εν λόγω περιφέρειας, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της συλλογής των αποτελεσμάτων στις 22.00, 4 ώρες νωρίτερα από την κανονική επεξεργασία”.

Ο χρόνος που παρουσιάζει η SingularLogic είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Χαρακτηριστικά αναφέρουν “ότι ήδη από τις 20.29 (1.30 ώρα από το κλείσιμο της κάλπης ) είχε επιτευχθεί ενσωμάτωση του 50% των εκλογικών τμημάτων”. Ενώ τα SMS φτάνουν στον προορισμό σε μερικά δευτερόλεπτα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κάνουν την δουλειά τους και παραδίδουν τα αποτελέσματα με τον κλασσικό τρόπο. Τα κινητά δεν αντικαθιστούν ούτε αλλάζουν την διαδικασία, λειτουργούν συμπληρωματικά επιταχύνοντας την μετάδοση των αποτελεσμάτων και άρα την επεξεργασία και την ανακοίνωση εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα είδα τον CEO της SingularLogic, να κάνει λόγο για το επόμενο βήμα, τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Αυτή την φορά, η χρήση των κινητών τηλεφώνων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων θα καλύψει περισσότερα εκλογικά κέντρα αλλά δυστυχώς όχι μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι με πολύ χαμηλό κόστος (Java enabled κινητά κοστίζουν 60-100 ευρώ περίπου) και συνδυασμό τετρημένων τεχνολογιών όπως το SMS, το μέλλον της εκλογικής διαδικασίας τρέχει με χίλια. Ίσως με αυτό τον τρόπο να επιτυγχάνονται και μεγαλύτερα επίπεδα διαφάνειας στην μετάδοση των ψήφων, αφού το SMS μπορεί να γίνει forward σε διάφορους παραλήπτες (πχ κόμματα) και να ταυτοποιηθεί με τα αποτελέσματα που παραδίδει ο εκλογικός αντιπρόσωπος.

blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις