gReekNET :  web 2.0 is here

Βίβλος 1.600 ετών στο Διαδίκτυο

Ετικέτες
Tουλάχιστον 800 σελίδες της παλαιότερης διασωθείσας Βίβλου -χειρογράφου 1.600 ετών- είναι προσβάσιμες στο Ίντερνετ, με τη γνήσια μορφή τους.

Τα αποκόμματα, οι ρίζες των οποίων εντοπίζονται στον 4ο αιώνα, έγιναν αντικείμενο μελέτης πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Αιγύπτου και της Ρωσίας. Τα περισσότερα αποσπάσματα είναι γραμμένα στα ελληνικά.

Οι ειδικοί λένε ότι τα έγγραφα αυτά είναι "ένα παράθυρο στην πρώιμη εξέλιξη του Χριστιανισμού".

Τα μυστικά της συντήρησης

Ο δόκτωρ Σκότ ΜακΚέντρικ, επικεφαλής στη Βρετανική βιβλιοθήκη για τα αρχαία χειρόγραφα, τόνισε ότι "η μεγάλη γκάμα πληροφοριών που ήταν διαθέσιμες για το έγγραφο, έδινε πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω έρευνες". "Ο Σιναϊτικός Κώδικας είναι από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που έχουν γραφτεί παγκόσμια", πρόσθεσε.

"Το χειρόγραφο των 1.600 ετών μας προσφέρει ένα παράθυρο στην εξέλιξη του πρώιμου χριστιανισμού και μας δίνει στοιχεία από πρώτο χέρι όσον αφορά στο κείμενο της Βίβλου" συμπληρώνει.

Οι επιστήμονες καθιστούν, επίσης, σαφές ότι το έγγραφο μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά.

"Η διαθεσιμότητα του ψηφιακού χειρογράφου για μελέτη από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασίες στην έρευνα κάτι που ήταν αδύνατο να συμβεί πριν μερικά χρόνια" υπογραμμίζει ο Σκότ ΜακΚέντρικ και προσθέτει: "Η αυθεντική έκδοση περιελάμβανε 1.460 σελίδες, οι οποίες ήταν σε διαστάσεις 40x35 cm".

Η Βρετανική βιβλιοθήκη θα συνδυάσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας με έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν και διάφορα άλλα πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα που συνδέονται με τη Βίβλο.

Για 1.500 χρόνια ο Σιναϊτικός Κώδικας ήταν παρατημένος σε μοναστήρι στο Σινά. Όταν βρέθηκε το 1844, κομμάτια του αποσπάστηκαν και κατέληξαν στη Βρετανία, Γερμανία, Αίγυπτο και Ρωσία.

Το χειρόγραφο σώθηκε καθώς ο αέρας της ερήμου ήταν ιδανικός για τη συντήρηση του.

Οι εικόνες του χειρογράφου βρίσκονται την ιστοσελίδα www.codexsinaiticus.org
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις