gReekNET :  web 2.0 is here

Το gamato.info και η δια(κίνηση) των δεδομένων




Όπως όλοι ξέρουμε στις 10 του Μάρτη το γνωστό site ανταλλαγής και διακίνησης κάθε λογής αρχείου, έκλεισε. Μιλάμε φυσικά για το gamato.info που πλεόν το domain δεν παραπέμπει σε τίποτα παρα σε ένα "Υπέρβαση ορίου χρόνου της σύνδεσης". Ουσιαστικά το site έκλεισε. Από ότι μάθαμε απο φήμες αλλα και πληροφορίες, η αστυνομία συνέλαβε 3 άτομα στην Αθήνα και άλλα 3 στη Θεσσαλονίκη και οι 2 από αυτούς ολλανδικής καταγωγής, φερόμενοι ως διαχειριστές και VIP μέλη της σελίδας. Οι συλλήψεις έγιναν στα πλαίσια του αυτοφώρου και ύστερα από μηνύσεις που κατατέθηκαν από τουλάχιστον 10 εταιρείες της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της μουσικής, καθώς και μιας εταιρείας προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων δημιουργών.

Είναι γνωστό πως το gamato ήταν μεσα στα top 20 δημοφιλέστερα του ελληνικού internet και η δυσαρέσκεια ήταν έκδηλη για το οριστικό κλείσιμο του (μεχρι και πορείες διαμαρτυρίας έγιναν).

Πολλοί άνθρωποι του χωρου περίμεναν αυτή την τροπή γνωρίζοντας τι συνέβη και στο εξωτερικό στις αντίστοιχες περιπτώσεις των piratebay και mininova, καθώς και την πίεση των εταιριών του χώρου που έβλεπαν συνεχώς τα κέρδη τους να μειώνονται. Όμως εδώ θα θέσω εξής απλό το ερώτημα: θέλοντας να πληρώσω (σε λογικές τιμες όμως) πού μπορώ να απευθυνθώ (online πάντα) για να δώ ή να ακούσω αυτό που θέλω; Πουθενα. Οι περισσότερες υπηρεσείες entertainment τύπου hulu.com και spotify και itunes δεν είναι διαθέσιμες για τη χώρα μας, έτσι ωθείσαι αναγκαστικά να "κατεβάσεις" αυτό που θές.

Επιπλέον μπορεί να πει κανείς γενικότερα οτι η ανταλλαγή περιεχομένου έρχεται ως απάντηση στις απεχθείς συνθήκες εκμετάλλευσης που επιβάλει η πολιτιστική βιομηχανία στην πνευματική δημιουργία (παράταση copyright, υψηλές τιμές, DRM, καταιγισμός μάρκετινγκ και διαφήμισης, σταρ σύστεμ, ολογοπωλιακή συγκέντρωση κλπ.).

Πολλοί θα πείτε οτι ειναι το τέλος εποχής των torrent και αυξάνεται χρονο με το χρόνο το direct download (rapidshare, megaupload κτλπ). Δε θα φέρω αντίρηση. Αλλά τα νούμερα των 850.000 μελών και των 16 εκατομμυρίων ημερίσιων επισκεπτών ίσως λένε κάτι για την ευκολία τέτοιων υπερεσιών.

Επίσης το gamato ήταν απο οτι φαινεται η αιτία της αυξημένης κίνησης του ελληνικού internet.
Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα στην παρακατω photo απο το gr-ix.gr οτι η κίνηση έχει πέσει δραματικά κατά "λιγα" Gbps απο την τελευταια μέρα λειτουργίας του site (Τρίτη 9 Μαρτίου). Aυτό μπορούμε να πούμε ήταν το θετικό από την υπόθεση gamatο.....

Τέλος ενώ η έφεση του Pirate Bay θα εκδικασθεί τον Σεπτέμβριο στη Σουηδία, στην Ισπανία ένας δικαστής αποφάνθηκε σε ανάλογη δίκη ότι η δραστηριότητα του ιστότοπου elrincondejesus.com ο οποίος προσφέρει σύνδεσμους προς περιεχόμενα στο eMule δεν είναι παράνομος αφού δεν επιφέρει κέρδη στον ιδοκτήτη του. Ενδιαφέρουσα τροπή, έτσι δεν ειναι; :)

[photo via sailor]

blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις