gReekNET :  web 2.0 is here

Οδηγός για downloaders (ταινίες, σειρές και δε συμμαζεύεται)

Ετικέτες , , , , , ,

Τα παρακάτω ειναι ετικέτες (tags) που περιέχονται συνήθως στον τίτλο μιας ταινίας ή ενός επεισοδίου στο internet:


CAMERA ή CAM:
Το συναντάμε συνήθως σε ταινίες που μόλις άρχισαν να προβάλλονται στις αίθουσες κινηματογράφου. Όπως ξέρετε ή υποπτεύεστε, υποδηλώνει ότι η ταινία έχει βιντεοσκοπηθεί μέσω κάμερας από την αίθουσα προβολής. Προφανώς πρόκειται για ταινία με πολύ κακή ποιότητα εικόνας και ήχου, αφού έχει μεταφερθεί στον υπολογιστή μέσω κάμερας! (Φαίνονται κεφάλια, ήχοι, κουνημένη εικόνα κ.α.)
Είναι η χειρότερη εκδοχή μιας ταινίας που μπορείτε να βρείτε.

SCREENER ή SCR:
Συνήθως πρόκειται για ταινίες σε φορμά DVD που δίνονται σε δημοσιογράφους για την παρουσίαση στα ΜΜΕ ή σε κριτικούς κινηματογράφου. Αρκετές φορές αναφέρονται και με τα ονόματα DVDSCR ή DVDSCReener. Σε γενικές γραμμές έχουν πολύ καλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Το μόνο μειονέκτημά τους είναι ότι για προφανείς λόγους σε τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζουν ένα μήνυμα-κείμενο που ενημερώνει τους θεατές ότι πρόκειται για ειδική έκδοση, της οποίας απαγορεύεται η εμπορική εκμετάλλευση. Σε ορισμένες ταινίες η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη κάθε φορά που εμφανίζεται το σχετικό κείμενο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται τίποτα (π.χ. 300)

TELECINE ή TC:
Οι ταινίες με το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό είναι προϊόν της διαδικασίας κατά την οποία το φιλμ μετατρέπεται σε βίντεο (αναλογικό ή ψηφιακό). Η ποιότητα της εικόνας κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, ενώ ο ήχος είναι συνήθως στερεοφωνικός.

HDTV και HR-HDTV:
Πρόκειται για τηλεοπτικά επεισόδια ή σειρές που έχουν γραφτεί από συνδρομητικά, δορυφορικά κανάλια, τα οποία προφανώς εκπέμπουν ψηφιακά σε ανάλυση High Definition (1080). Όσα γράφουν σκέτο το HDTV σημαίνει ότι προέρχονται από εκπομπές High Definitions αλλά έχουν συμπιεστεί σε χαμηλότερες αναλύσεις (π.χ. η ανάλυση 624x352 είναι μία από τις πιο συνηθισμένες). Όσον αφορά στον ήχο, είναι συνήθως στερεοφωνικός MP3. Από την άλλη πλευρά όταν αναγράφουν HR-HDTV διατηρούν την υψηλή ανάλυση του High Definition και συνήθως συνοδεύονται από πολυκάναλο ήχο AC-3. Είτε μιλάμε για βίντεο HDTV είτε για HR-HDTV η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική και σαφώς ανώτερη από την αντίστοιχη του βίντεο DVD.

TVRip: είναι σύλληψη βίντεο από αναλογική τηλεοπτική κάρτα.

Digital Stream Rip (DSR ή PDTV): σύλληψη βίντεο από δορυφορική κάρτα.

DVB-rip: καταγραφή βίντεο από δορυφορικούς decoder όπως ο SKY. Είναι σε 480i ψηφιακή μορφή.

RENTAL ή RENT:
Οι συγκεκριμένες εκδόσεις υποδηλώνουν ότι πρόκειται για έκδοση της ταινίας που έχει κυκλοφορήσει σε καταστήματα ενοικίασης DVD. Η ποιότητα της εικόνας είναι επιπέδου DVD και ο ήχος πολυκάναλος.

DVDRip ή DVDRel:
Εννοείται ότι κι σ' αυτή την περίπτωση η ταινία προέρχεται από δίσκο DVD. Σε γενικές γραμμές, για την ποιότητα εικόνας και ήχου ισχύει ό,τι και για το Rent.

Season:
Σ' αυτήν την περίπτωση αφορά κάποια τηλεοπτική σειρά. Αναφέρονται προφανώς η σεζόν και ο αριθμός του επεισοδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληροφορίες αυτές δίνονται με ξεκάθαρο τρόπο. Για παράδειγμα, αναφέρεται το S03E05, που σημαίνει ότι πρόκειται για το πέμπτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν. Ορισμένες φορές τα γράμματα S και Ε παραλείπονται, αφού εννοείται ότι ο πρώτος αριθμός αφορά στη σεζόν και ο δεύτερος στο επεισόδιο, π.χ. 0203 ή σκέτο 203.


Επιπρόσθετες πληροφορίες
Πέρα από τα όσα είπαμε παραπάνω, υπάρχει ένα ολόκληρο κατεβατό από όρους. Επιγραμματικά αναφέρω τους σημαντικότερους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τα γκρουπ που δημιουργούν τις ταινίες-σειρές.


Nuked:
Έτσι χαρακτηρίζεται μία ταινία-σειρά που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι άρτια (κακός συγχρονισμός εικόνας-ήχου, λάθος κωδικοποίηση κ.α.).
Προφανώς αποφεύγουμε να κατεβάσουμε οποιαδήποτε ταινία Nuked.



Proper:
Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για νέα, διορθωμένη έκδοση. Από την στιγμή που ένα γκρουπ χαρακτηρίζει μία ταινία-σειρά Nuked ή διαπιστώσει σοβαρές ατέλειες, την κυκλοφορεί ξανά με το χαρακτηρισμό proper, δηλώνοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο έχει διορθώσει τ΄ όποια λάθη υπήρχαν.

Repack:
Όταν μία ταινία-σειρά χαρακτηριστεί Nuked, το ίδιο γκρουπ ενδέχεται να βγάλει μία διορθωμένη έκδοση. Στην περίπτωση αυτή η νέα έκδοση αναφέρεται ως Repack.

Real ή DIRFIX:
Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι η συγκεκριμένη έκδοση της ταινίας έχει δημοσιευθεί με τα πραγματικά ονόματα που αφορούν τον τίτλο της. Συνήθως αφορά τηλεοπτικές σειρές, όπου ενδέχεται να γίνει κάποιο λάθος στον τίτλο επεισοδίου ή της σεζόν.

R2 ή R5:
Το R5 (Region 5- Περιοχή 5) είναι από Ρώσικα DVD που κυκλοφορούν πάντα νωρίτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή ήχος τους είναι στα Ρώσικα, επανακωδικοποιείται και ενσωματώνεται ο Αγγλικός ήχος από κάποιο Telesync (TS) ή Telecine (TC) που έχει ήδη κυκλοφορήσει.

To R2 είναι αντίστοιχα σε ταινίες ή σειρές που κυκλοφόρησαν στην Περιοχή 2, δηλαδή στην δικιά μας.

VHSRip:
Σ' αυτή την περίπτωση η ταινία καταγράφηκε από βιντεοκασέτα. Η ποιότητα του ήχου και της εικόνας είναι μέτρια προς χάλια.

INTERNAL:
Μερικά επεισόδια βγαίνουν κατά λάθος μεγαλύτερα σε μέγεθος ή δεν πληρούν τα στάνταρτ στην ανάλυση κλπ. Αν το γκρουπ αποφασίσει να τα διανέμει, τότε βάζει την ετικέτα Ιnternal για να ενημερώσουν ότι διανέμουν ένα επεισόδιο που δεν πληρεί όλα τα standars της κωδικοποίησης και για να μην χαρακτηριστεί nuked.

Fake:
Χαρακτηρίζονται έτσι αυτά όπου υπάρχουν κλειδωμένα, συμπιεσμένα αρχεία σε rar και τις περισσότερες φορές ζητάνε από τους χρήστες να πάρουν τον κωδικό από site που είτε έχουν λάθος περιεχόμενο είτε απευθύνονται σε κλειστές ομάδες που γνωρίζουν τον κωδικό. Επίσης τυχαίνει η ταινία-επεισόδιο να μην είναι κλειδωμένο αλλά να περιέχει άχρηστη, λάθος πληροφορία.
Για να αποφύγουμε ταινίες-σειρές όπου μας κάνουν να χάσουμε άδικα τον χρόνο μας και το bandwidth καλό είναι να εξετάζουμε εξονυχιστικά τα σχόλια από τους άλλους χρήστες.

EZTV και VTV:
Συχνά βλέπουμε τις λέξεις EZTV ή/και VTV. Ουσιαστικά πρόκειται για γκρουπ από seeders που αναλαμβάνουν να τα διαθέσουν στους "Θείους" για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα συγκεκριμένα γκρουπ δεν έχουν καμία σχέση με τα γκρουπ που τα δημιουργούν (π.χ. LOL, UMD, XOR κ.α.) Υπενθυμίζω ότι seeders είναι αυτοί που το έχουν ολοκληρωμένο, ενώ leechers αυτοί που το έχουν μισό.
Τα σοβαρά γκρουπ είναι τα LOL, UMD, FQM, NBS, VSS, CTU, XOR. Αυτά φροντίζουν ώστε να δίνουν ακριβείς πληροφορίες για τις ταινίες-σειρές που δημοσιεύουν. Υπάρχουν άλλοι που είτε αδιαφορούν, δίνοντας ελλιπείς πληροφορίες, είτε παραπλανούν (π.χ. PUKKA), γράφοντας εντελώς λανθασμένα στοιχεία.

(via virus.gr forum)
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις