gReekNET :  web 2.0 is here

Update : Eπίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Ετικέτες , ,
Η ομάδα του Fullhd.gr πήρε εξοπλισμό και πήγε στο Ξυλόκαστρο για να διερευνήσει την ποιότητα λήψης και εικόνας των πρώτων εκπομπών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.



"Τα πρώτα μηνύματα ήταν άκρως θετικά... και εξηγούμε:

Για τις λήψεις χρησιμοποιήθηκε τόσο δέκτης ενσωματωμένος σε τηλεόραση, όσο και ο no name δέκτης που μας είχε δώσει η Digea κατά την Press Conference της.

Για την πρώτη ευχαριστούμε θερμά φίλο του FullHD.gr που μας παραχώρησε για λίγο χρόνο και το χώρο του.

Η ποιότητα της λήψης ήταν ικανοποιητική και στις δύο περιπτώσεις και πανομοιότυπη. Υπήρχαν φορές που το σήμα χανόταν, αλλά αυτό είναι μέσα στα στοιχεία αποδοχής μέχρι να βελτιστοποιηθεί το set up εκπομπής. Ακόμα και κανάλια που την μία στιγμή η λήψη ήταν εξαιρετική, στο επόμενο scanning χανόταν.

Η λήψη πραγματοποιήθηκε με εξωτερική κεραία, μία απλή UHF. Με εσωτερική το σήμα ήταν ασθενές και σύμφωνα με τους κανόνες της ψηφιακή μετάδοσης... η λήψη αδύνατη.

Το πιο ελπιδοφόρο στοιχείο ήταν η ποιότητα της εικόνας η οποία ομολογουμένως ήταν πολύ καλή και για να πούμε τα πράγματα όπως πρέπει, πολύ καλύτερη από εκείνη των ήδη υπάρχοντων ψηφιακών εκπομπών της ERT με MPEG2.

Τα επτά κανάλια που εκπέμπονται σε MPEG4/H.264 είναι μοιρασμένα σε δύο δέσμες στα 602.0ΜHz (ALPHA, ALTER, ANT1 & MAKEDONIA) και στα 650.0ΜHz (ΜΕGA, SKAI & STAR) με την δεύτερη να υπερτερεί σε σταθερότητα λήψης από την πρώτη.

Το Bandwith είναι στα 8MHz , ενώ η ποιότητα λήψης κινήθηκε άνω του 80% σε όλα τα κανάλια.

Επειδή είμαστε και ‘ανάποδοι’ ψάξαμε και με δέκτη MPEG2 για να δούμε τι θα γίνει. Κατά την ανίχνευση κόλλησε στα ‘37’ & ‘42’ βλέποντας τις δύο δέσμες αλλά όπως ήταν φυσικό δεν μπόρεσε να τις αποκωδικοποιήσει.

Πάντως το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα. Η εκπομπή στο λεκανοπέδιο, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ισχύ και πληρότητα στην κάλυψη, θα δώσει εικόνα πρωτόγνωρη σε ποιότητα παρόλο που θα είναι SD ανάλυσης.

Σίγουρα θέλει δουλειά... άλλο τόσο σίγουρο είναι όμως πως βρίσκονται σε σωστό δρόμο."







via
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις