gReekNET :  web 2.0 is here

H Περιπέτεια από τα Windows XP στα Windows 7

Ετικέτες , ,

Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν ήδη στα αγγλικά και στις 31 Οκτωβρίου στα ελληνικά. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση: την αναβάθμιση από τα Windows XP στα Windows 7. Είμαστε όμως έτοιμοι; Ορίστε 20 tips.

{Aντιγράφω ακριβώς απο ndigital.in.gr}

  • 1. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε αναβάθμιση από τα Windows XP στα Windows 7. H εγκατάσταση θα πρέπει να είναι «καθαρή» (Custom ή Clean Install).
  • 2. Για να περάσετε τα Windows 7 θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τα Windows XP με το SP2 ή το SP3.
  • 3. Θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε εάν το σύστημά σας «σηκώνει» τα Windows 7. Οι ελάχιστες απαιτήσεις είναι επεξεργαστής 1GHz, μνήμη 1GB (ή καλύτερα 2GB, ιδιαίτερα αν πάτε στην 64μπιτη έκδοση) και ελεύθερο χώρο στο δίσκο 16-32GB.
  • 4. Θα πρέπει να έχετε κάρτα γραφικών που να υποστηρίζει τουλάχιστον το DirectX 9 και να έχει οδηγό Windows Display Driver Model, WDDM) έκδοσης τουλάχιστον 1.0.
  • 5. Για λεπτομερή έλεγχο της σύνθεσης του συστήματος και τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, κατεβάστε και τρέξτε τον Upgrade Advisor που θα ελέγξει εάν το σύστημά σας σηκώνει τα Windows 7.
  • 6. Καλό θα ήταν να έχετε καταγράψει (ή εκτυπώσει) στο χαρτί τα επιμέρους στοιχεία του υλικού σας (δίσκος, πληκτρολόγιο, mouse, οδηγός οπτικών μέσων, router κ.λπ.) και να έχετε ψάξει για τους απαιτούμενους driver. Με το Windows Update θα βρείτε πιθανά νέους drivers για τα υποσυστήματά σας.
  • 7. Eάν υπάρχουν drivers των συσκευών και των περιφερειακών σας για τα Vista, θα δουλεύουν και στα 7: τσεκάρετε αυτούς για την οθόνη, την κάρτα γραφικών, την κάρτα ήχου και τυχόν ασύρματο πληκτρολόγιο/mouse (για να τα εντοπίσετε κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Ο Υπολογιστής Μου, επιλέξτε Ιδιότητες, Υλικό, Διαχείριση Συσκευών). Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα οδηγών στο Windows Compatibility Center για τα Windows 7. Εως ότου ανέβει αυτό, αρκεστείτε στο Vista Compatibility Center .
  • 8. Καλού-κακού κάντε αποβραδίς ένα image backup (εάν θέλετε κατεβάστε τη δωρεάν έκδοση του Macrium Reflect) σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και φτιάξτε ένα bootable rescue CD.
  • 9. Με την καθαρή εγκατάσταση, θα πρέπει να εγκαταστήσετε πάλι τις εφαρμογές σας, να ξανακάνετε τις ρυθμίσεις για λογαριασμούς χρηστών και το δίκτυο, να εγκαταστήσετε οδηγούς συσκευών και να επαναφέρετε τα δεδομένα σας. Από την άλλη, η εγκατάσταση θα είναι καθαρή (δεν θα μεταφέρει «σκουπίδια» από την προηγούμενη).
  • 10. Θα πρέπει να «μαζέψετε» τις εφαρμογές που έχετε ήδη εγκαταστημένες στο σύστημά σας (είτε τις κατεβάσατε, είτε τις έχετε σε CD/DVD) -αυτές που κατεβάσατε μπορείτε να τις μεταφέρετε στον φάκελο My Documents ή σε εξωτερικό δίσκο.
  • 11. Βεβαιωθείτε (My Computer, Properties, System) ότι έχετε το SP2 ή το SP3 των XP και κατεβάστε το Microsoft Easy Trasnfer και αποθηκεύστε το στον εξωτερικό δίσκο. To πρόγραμμα αυτό θα σας δώσει και μια λίστα των προγραμμάτων που βλέπει στο σύστημά σας, δεν θα τα αντιγράψει όμως.
  • 12. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειαστείτε κάποιους κωδικούς για να εγκαταστήσετε ξανά τις εφαρμογές αυτές (εάν είναι σε κουτί, τότε θα υπάρχει στο φάκελο του CD της, αν την κατεβάσατε, μάλλον θα είναι σε κάποιο e-mail). Πολλές φορές, εάν επιλέξετε το Help και About της εφαρμογής που σας ενδιαφέρει θα βρείτε και το Product Key. Εναλλακτικά μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο utility που τα συλλέγει (Product Key Explorer).
  • 13. Αντιγράψτε τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας (έγγραφα, μουσική, φωτογραφίες, βίντεο, e-mail, λογαριασμοί χρηστών, ρυθμίσεις δικτύου, σύνδεσης στο Ίντερνετ, ιντερνετικές διευθύνσεις και κωδικοί).
  • Ακόμα, πρέπει να ξέρετε ότι:
  • 14. Θα χρειαστείτε τον κωδικό προϊόντος (25 χαρακτήρων Windows product key) που έχετε είτε στον φάκελο των Windows 7 ή σε e-mail (εάν κατεβάσατε το λειτουργικό).
  • 15. To Windows XP Mode για την εκτέλεση εφαρμογών XP υπάρχει μόνο στις «προχωρημένες» εκδόσεις Windows 7 Professional και Ultimate, οι οποίες κοστίζουν 320 ευρώ και 335 ευρώ αντίστοιχα. Για την εκτέλεσή του απαιτείται επιπλέον 1GB RAM, επιπλέον 15GB ελεύθερος χώρος στο δίσκο και επεξεργαστής που υποστηρίζει το λεγόμενο hardware virtualization (Intel VT ή AMD-V ενεργοποιημένο). Για να ελέγξετε εάν ο επεξεργαστής σας υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή και έχετε τσιπ Intel, κατεβάστε το Intel Processor Identification Utility. Εάν έχετε επεξεργαστή AMD, κατεβάστε το AMD-V Hyper-V Compatibility Check Utility.
  • 16. Δεν υπάρχει Outlook Express στα Windows 7. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σχόλιο αναγνώστη, υπάρχει client για e-mail με άλλη ονομασία ("Αλληλογραφία για Windows", όπως στα Vista)
  • 17. Τα Windows 7 Home Premium κοστίζουν 205 ευρώ, τα Windows 7 Professional κοστίζουν 320 ευρώ, τα Windows 7 Ultimate κοστίζουν 335 ευρώ.
  • 18. Οι εκδόσεις Upgrade δεν είναι παρά περί τα 20 ευρώ φθηνότερες, αν εξαιρέσουμε την «μικρότερη» έκδοση, Home Premium που κοστίζει 125 ευρώ.
  • 19. Θα χρειαστείτε έναν εξωτερικό δίσκο USB και
  • 20. Απαιτείται ένα ελεύθερο δίωρο (τουλάχιστον) για τη διαδικασία και υπομονή. Καλή επιτυχία...
via
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις