gReekNET :  web 2.0 is here

H κίνηση από το video streaming ξεπέρασε κατά το 2009 την κίνηση από τα p2p

Ετικέτες , , , , , ,

Έρευνα για το διαδίκτυο δείχνει πως σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται μια αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών: το video streaming παίρνει τα σκήπτρα της κίνησης κατά τις απογευματινές ώρες μεταξύ 7 και 10 (οι ώρες αιχμής για τα δίκτυα) από την παραδοσιακά βαριά χρήση των δικτύων p2p δηλαδή των δικτύων διαμοιρασμού αρχείων. Η έρευνα αυτή αφορά περισσότερα από 20 διαφορετικά δίκτυα παρόχων και 24 εκατομμύρια συνδρομητές σε 5 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Καραϊβική και Λατινική Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Οι μετρήσεις αφορούν DSL και καλωδιακές συνδέσεις και συλλέχθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί πως η έρευνα ήταν ανώνυμη, δεν καταγράφτηκαν οι διευθύνσεις IP και τα μόνα στοιχεία που μετρήθηκαν είναι bits ανά δευτερόλεπτο ανά πρωτόκολλο. Τέλος την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Sandvine. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά τέτοια έρευνα της εταιρείας από το 2002.

Η αλλαγή αυτή στα πρωτεία της κίνησης -από τα p2p στο video streaming- αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση bandwidth και έχει μεγάλες επιπτώσεις στην διαχείριση των δικτύων των παρόχων. Το γεγονός αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην συζήτηση γύρω από την δικτυακή ουδετερότητα (net neutrality) η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Παρόμοιες πρόσφατες έρευνες από την Cisco και την Arbor Networks επιβεβαιώνουν την έρευνα της Sandvine: η κίνηση από το video steaming ολοένα και αυξάνεται. Συγκεκριμένα η κίνηση εφαρμογών ψυχαγωγίας σε πραγματικό χρόνο (live) όπως η μετάδοση βίντεο, η μετάδοση ήχου ή εφαρμογές flash, αποτελεί το 26.6% της συνολικής κίνησης στο διαδίκτυο. Πέρσι η ίδια κίνηση αποτελούσε μόνο το 12.6%. Το μερίδιο αυτό ανεβαίνει στο 32.8% τις ώρες απογευματινές ώρες αιχμής. Στην ίδια κατηγορία εφαρμογών κατατάσσονται και άλλες live εφαρμογές όπως το Voip και το online gaming που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες bandwidth σε σύγκριση με την εικόνα και τον ήχο.

Την ίδια στιγμή η κίνηση των p2p εφαρμογών έπεσε από το 32% του 2008 στο 20% του 2009.

via
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις