gReekNET :  web 2.0 is here

Πώς "είδαν" τα διεθνή ΜΜΕ τις ελληνικές εκλογές

Ετικέτες , , ,

Tα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών κάνουν το γύρο του κόσμου με δημοσιεύματα να φιλοξενούνται στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του διαδικτυακού Reuters: "Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στην Ελλάδα".

Οι έλληνες ψηφοφόροι οργισμένοι με τα συνεχή σκάνδαλα και μία παραπαίουσα οικονομία, καταψήφισαν τον - μέχρι σήμερα - πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, αναφέρει το δημοσίευμα του Associated Press. "Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στην εξουσία, μετά από πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης" συμπληρώνεται.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, με μόνο μία έδρα πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός, υπέστη σοβαρό πλήγμα από σκάνδαλα, σε μερικά από τα οποία ενεπλάκησαν στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι στη συνέχεια αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Για την οικονομική κατάσταση επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται το 2009 μετά από έτη ισχυρής ανάπτυξης και ότι το ελληνικό έλλειμμα, θα ξεπεράσει το 6%. Η οικονομία, όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι η βασική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση.

Για "επανάκαμψη" του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, όπου αναφέρεται ότι οι Σοσιαλιστές κερδίζουν ξανά τις εθνικές εκλογές μετά από πενταετή συντηρητική διακυβέρνηση. "Η επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, οδηγούμενη από τον Γιώργο Παπανδρέου, ακολουθεί τη μαζική απογοήτευση από μία κυβέρνηση πληγείσα από σκάνδαλα, η οποία δέχεται επιπλέον ισχυρές επικρίσεις για την οικονομική διαχείριση και το χειρισμό μίας σειράς φυσικών καταστροφών", αναφέρεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κώστας Καραμανλής, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα ότι θα κέρδιζε νέα ψήφο εμπιστοσύνης. "Όμως το στοίχημα δεν απέδωσε" επισημαίνεται.

Συμπληρώνεται δε ότι η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση για το νέο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα έχει την πολυτέλεια "περιόδου χάριτος" καθώς τα προβλήματα είναι έντονα.

Με τίτλο "Οι Σοσιαλιστές επιστρέφουν στην Ελλάδα" το Reuters, αναφέρεται στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, εξηγώντας ότι οι Σοσιαλιστές φαίνονται να κερδίζουν νίκη και άνετη αυτοδυναμία, ενώ μεταφέρει την εικόνα των πανηγυρισμών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνεται ότι η συντηρητική παράταξη εξόργισε τους ψηφοφόρους καθώς απέτυχε να αντιμετωπίσει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Προστίθεται ότι το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές σε μία περίοδο, όταν η χώρα που εμφανίζεται ως ο "αδύναμος κρίκος" της οικονομίας της Ευρωζώνης, χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση για να διαχειριστεί "μία οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης".

Δεύτερη είδηση στην ιστοσελίδα του BBC είναι οι ελληνικές εκλογές, όπου αναφέρεται η νίκη και η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία του κόμματος.

Παρατίθεται η επινίκια ομιλία του προέδρου του σοσιαλιστικού κόμματος αναφέροντας το τμήμα της δήλωσης που αναφέρει ότι πολίτες και πολιτικοί θα σταθούν ενωμένοι και την αποστροφή του λόγου του κ. Παπανδρέου ότι "θα ξεκινήσει ένας καλός αγώνας για να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων". Στον αντίποδα, γίνεται αναφορά στην δήλωση του απερχόμενου πρωθυπουργού ότι "αναλαμβάνει την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος και ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη της παράταξης".

"Ο Σοσιαλιστής Παπανδρέου νικά" είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του CNN, όπου αναφέρεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα υπέστη τη χειρότερη ήττα του εδώ και 20 χρόνια.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν δύο χρόνια νωρίτερα, καθώς - όπως σημειώνεται - ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τις προκηρύξει λόγω της πίεσης που δέχτηκε από το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο απείλησε να εμποδίσει την επανεκλογή Παπούλια.

Φιλοξενείται δήλωση του υπεύθυνου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics Κέβιν Φέδερστόοουν, ο οποίος εκτιμά ότι οι έλληνες ψηφοφόροι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, "γιατί σε δύο κυβερνητικές θητείες η συντηρητική παράταξη δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει". Ο ίδιος κάνει αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν την κυβέρνηση Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει συστημικά προβλήματα εδώ και πολλές γενιές.

"Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ενδημικά προβλήματα, πραγματικά απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς" συμπληρώνει ο κ. Φέδερστόουν.

Με τίτλο "ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης παραιτείται, μετά την αποτυχία του στοιχήματος των πρόωρων εκλογών" οι βρετανικοί Times, αναφέρονται στην παραίτηση Καραμανλή, για τον οποίο - όπως επισημαίνεται - το αποτέλεσμα είναι μια "προσωπική αλλά και πολιτική ήττα".

Στο δημοσίευμα γίνεται - όπως και σε όλα τα υπόλοιπα - αναφορά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τη χώρα, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την εντεινόμενη πίεση της Ε.Ε. για εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών και αναφέρεται στο μεγάλο δημόσιο χρέος του 109% - το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία.
[via]
blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις