gReekNET :  web 2.0 is here

O ΟΤΕ επενδύει στο VDSL.

Ετικέτες , , ,

Αθήνα



Ο ΟΤΕ θα βασιστεί στην τεχνολογία VDSL ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να αρθούν τα εμπόδια στην εγκατάσταση των ταχύτερων οπτικών ινών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο» είπε ο Παναγιώτης Βουρλούμης σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία του Reuters.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι η παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικού Διαδικτύου, όπως η διαδικτυακή τηλεόραση, έχει μεγάλη σημασία για τον ΟΤΕ, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων του από τη συμβατική τηλεφωνία.

Το Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια (fiber to the home) έως το 2013. Το κόστος εκτιμήθηκε τότε στα 3 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινοτικά και άλλα κονδύλια.

Το σχέδιο όμως συναντά πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και ο ΟΤΕ αποφάσισε να στραφεί σε ενδιάμεσες εναλλακτικές λύσεις.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το VDLS όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό είναι μια ενδιάμεση λύση [...] Δεν έχουμε ακόμα τη χωρητικότητα να κατεβάσουμε πολύ υλικό. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μας είναι να φαρδύνουμε τους δρόμους μας.

Η τεχνολογία VDSL (Very High Bitrate DSL, ή DSL πολύ υψηλού ρυθμού διαμεταγωγής δεδομένων) προσφέρει ταχύτητες έως και 50 Mbps, αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με το ADSL που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.

Για την υλοποίηση του VDSL, o σχετικός εξοπλισμός του παρόχου τοποθετείται σε επίπεδο γειτονιάς. Μειονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι η επιπλέον ταχύτητα αφορά σε μικρές αποστάσεις από τον εξοπλισμό στο ΚΑΦΑΟ.

Οι συνδέσεις οπτικών ινών προσφέρουν υπερδιπλάσιες ταχύτητες, έχουν όμως πενταπλάσιο κόστος.

blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις