gReekNET :  web 2.0 is here

Ο μύθος της μυστικής συνταγής

Ετικέτες , ,

Πολλές είναι οι εταιρείες που υποτίθεται ότι έχουν μυστικές συνταγές για τα προϊόντα που παράγουν με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Coca-Cola και τα KFC.

Η τακτική αυτή προσδίδει αίγλη και έχει μεγάλη επίδραση στις πωλήσεις, αφού οι καταναλωτές αρέσκονται να πιστεύουν ότι αυτό που αγοράζουν είναι κάτι μοναδικό, το οποίο παράγεται μέσα από μια ειδική διαδικασία, η οποία είναι επτασφράγιστο μυστικό. Οι εταιρείες ενισχύουν αυτόν τον μύθο, όσο και αν στην εποχή μας οι ισχυρισμοί τους δεν μπορούν πλέουν να γίνουν πιστευτοί.

Σύμφωνα με τον Jay Bush, της εταιρείας εμπορίας φασολιών "Bush's Best Beans", τα ψητά τους φασόλια μαγειρεύονται βάσει μιας μυστική συνταγής που φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από γενιά σε γενιά.

Η Coca-Cola έχει μια από τις πιο διάσημες μυστικές συνταγές στον κόσμο. Σύμφωνα με τις κατά περιόδους διαφημιστικές καμπάνιες μόνο δύο άνθρωποι γνωρίζουν τα συστατικά του αναψυκτικού και αν διαρρεύσουν οι "συνέπειες θα είναι τρομακτικές". Τα "Κentucky Fried Chicken" επίσης διαδίδουν ότι έχουν μυστική συνταγή που περιέχει 11 μυστικά βότανα και μπαχαρικά.

Φυσικά το να υποστηρίζουν ότι πράγματι οι συνταγές είναι μυστικές, είναι αστείο. Όταν ο A.j. Bush μαγείρευε τα πρώτα του φασόλια το 1908 ή όταν η εταιρεία Coca-Cola δημιουργούσε το διάσημο αναψυκτικό, τα συστατικά δεν μπορούσαν να αναλυθούν. Τώρα η διαδικασία είναι απλή και μια επίσκεψη στο χημείο είναι αρκετή.

Έτσι, όπως γράφει ο William Poundstone στο βιβλίο του "Μεγάλα Μυστικά" η ανάλυση του κοτόπουλου των KFC δεν έδειξε "11 μυστικά βότανα και μπαχαρικά", αλλά μόνο τέσσερα συστατικά, μεταξύ των οποίων και το σπάνιο... αλεύρι.

Όσο για την κλασική Coca-Cola, η "μαγική φόρμουλα" υπάρχει στην σελίδα 43 του βιβλίου και περιέχει μεταξύ άλλων βανίλια, κίτρο και γεύση λεμονιού. Παρά τις φήμες δεν υπάρχει κοκαΐνη και δεν υπήρξε και ποτέ, αφού στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν φύλλα κόκας για τη διαμόρφωση της γεύσης, τα οποία όμως διαφέρουν από την επεξεργασμένη κοκαΐνη(ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, κάνει αγώνα για να γίνει γνωστή η διαφορά).

Οι μυστικές συνταγές είναι άλλο ένα τρικ για την προώθηση προϊόντων, που σαφώς πουλάνε καλύτερα όταν συνδέονται με ιστορίες συνωμοσίας, αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις πιστεύουμε στην ύπαρξή τους.


(Πηγή: Livescience.com)

blog comments powered by Disqus
All greek to you? eh?
try the english version

My new site! We moved!

Μοιράσου τό

Share/Bookmark

Κατηγορίες άρθρων

Featured Post


Εάν σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου,
έχε υπόψην οτι μπορείς να εγγραφείς στο
RSS feed του blog πατώντας το πορτοκαλί
σφαιρικό εικονίδιο ακριβώς κάτω από το logo

Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις